Ovocnářství

Ovocnářství 2024-03-13T13:23:54+01:00

Úsek ovocnářství

Speciální částí rostlinné výroby je úsek ovocnářství, kde kromě zaměření na produkci jablek jsou doplňkově pěstovány jahody, rybíz a hrušky. Intenzivní sady mají celkovou výměru 74 ha. V současné době máme v plné plodnosti 47 ha jabloňových sadů, 21 ha červeného rybízu, 1 ha jahod a 1 ha hrušní. Ostatní plochy jsou postupně obnovovány. Investice posledních let byly směřovány právě do obnovy sadů a zlepšovaní skladovací technologie.

Ovoce dodáváme na trh prostřednictvím celorepublikového odbytového družstva CZ Fruit Praha.

Od roku 2004 jsme zapojeni do systému integrované produkce ovoce, který kontroluje způsob produkce ovoce. Jedním z požadavků je pouze odůvodněné používání chemických přípravků pro ochranu rostlin. Systém některé i zakazuje, a naopak zařazuje přípravky biologické. Společně s další kontrolovanou agrotechnikou (řez stromů, péče o meziřadí, užitečné organismy a přirozené predátory) je systém zastoupený pod certifikační známkou SISPO (systém integrované ochrany ovoce). Od roku 2023 je takto vypěstované ovoce oprávněné používat známku Ovoce a zelenina s rodokmenem.

Snaha úseku rostlinné výroby je pracovat s osevním sledem, zpracováním půdy, způsoby hnojení a ochrany rostlin tak, aby bylo zajištěno zachování či zlepšování struktury a úrodnosti půdy. Současně tak plnit i podmínky stanovené zákonem.

 

 

 

 

Nabídka rozhodujících odrůd jablek a termíny doporučené spotřeby:

Odrůda Doporučená spotřeba
Idared prosinec – květen
Goldstar listopad – leden
Rubín říjen – leden
Jonagold říjen – leden
Bohemia říjen – leden
Topaz prosinec – březen

Aktuální prodejní doba ( od 1.12.2023) :

Prodejní doba:

po – pá            8.00-14.30 

so                    8,00 – 11,00

( polední přestávka 11.15-11.45) 

Kontakt:   730 518 773

Recepty

ovoce není pouze zdrojem vitamínů

Několik receptů, co lze připravit z